ERASMUS+

Линк ка сајту it4life 

https://it4lifeossd.wixsite.com/it4life

 

Дневник мобилности у на семинару

„IT4LIFE“

 

Еразмус + (Erasmus) је програм Европске уније који, између осталог, обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у области образовања. У оквиру њега, у циљу унапређења и развоја образовања, као и промовисања и вредновања стечених компетенција наставника, институције, дакле и школе имају могућност да своје запослене шаљу на стручно усавршавање у иностранство. Та међународна димензија активности њених запослених школи помаже да створи додатне везе са колегама из школа широм Европе, чиме се даље охрабрује међународна сарадња, умрежавање и могућност за размену и примену иновативних пракси или знања стечених на обукама.

У ОШ „Стеван Дукић“, 25.12.2017. одржана је радионица међународног пројекта „IT4LIFE“(Innovative teaching inspired functional education – Иновативно подучавање за целоживотно инспирисано функционално учење), где су представници радне групе и аутори истог пројекта, директор мр Вида Милојовић, предметни наставници Катарина Ивановић, Марија Давидовић и учитељ Милан Филиповац презентовали стечено знање о методама, техникама, стиловима учења и подучавања и њиховој примени кроз IKT у настави, предметним наставницима, кроз осмишљене радионице на којима су исти активно учествовали у циљу унапређења наставе.

 

мр Вида Милојовић, Катарина Ивановић, Марија Давидовић, Александра Костов Дојчиновић и Милан Филиповац

 

 

 

СЛАГАЊЕ И РАЗЛАГАЊЕ. МАГИЈА ЦРТЕЖА

 

У среду, 11. априла 2018. године, одржана је још једна радионица са ПРЕДШКОЛЦИМА, нашим будућим ПРВАЦИМА.

Као и све наше радионица и ова је била пре свега намењена развоју перцептивно – моторичких вештина, али и развоју логичког мишљења. На самом почетку, упознали смо децу са игром „Танграм“. Сазнали смо да је то једна од најпознатијих и најстаријих слагалица, настала у Кини, одакле се проширила и стекла популарност у целом свету. А потом смо пред предшколце поставили математичку загонетку – склопи фигуру (број) по моделу, користећи исечене делове танграма. Паметне главице су, иако не баш лак задатак, брзо савладали. А за проверу су решавали нови задатак без модела.

Други сегмент радионице био је „магични цртеж“. Ђаци су имали задатак да пажљиво обоје добијени цртеж и покажу прецизност у бојењу јер само тако магија може да се појави. Користећи научено са семинара који смо похађали у Барселони, „Иновативни приступи подучавању“ у оквиру Еразмус+ пројекта, искористили смо апликацију која је најзанимљивија за овај узраст – Quiver. И магија је започела. Сваки обојени рад претварао се у 3Д. Тако смо могли да видимо коњића у његовом правом облику, вулкан, планету Земљу, подморски свет, пингвине, ватрогасни ауто и прегршт других едукативних садржаја.

Дивно дружење смо засладили чоколадним бананицама. 

Учитељи четвртог разреда: Сунчица Стојковић, Александра Перић, Јелена Ранковић и Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.skolskiportal.rs/clanci/1260-inovativno-poducavanje

Час за углед (Еразмус +)

Да је групни рад важан у сарадњи, како би резултати били веома добри, показали су ученици 4-2 на часу природе и друштва кроз наставну јединицу „Нaучили смо о нашој домовини“.

Рад се одвијао  у 4 групе. Свака група добила је задатак у виду бар-кода који су требали  очитати у апликацији I-nigma на моблиним телефонима, a затим решавати задатак у одређеном периоду.

Прва група имала је задатак да на занимљив (забаван) начин представи (нацрта) географску карту Србије. Друга група требала је да напише песму којом ће представити своју земљу, а затим да смисли мелодију. Трећа група је на основу знања која поседује из природе и друштва, требала да представи странцу своју земљу, кроз кратак есеј (причу). Четврта група смишљала је квиз питања о нашој дивној земљи. Свако питање требало је да има и прецизан одговор написан поред или испод питања. На крају часа ученици су презентовали задатке, а потом се такмичили у квиз знању. Сваки тачан одговор носио је „једно срце“.

Кроз овакав облик рада ученици су показали  сарадњу у решавању датих задатака. Настојали су да помогну другарима унутар групе, који нису разумели задатак, да сараднички делују, чиме се развија самосталност у раду, боља комуникација међу ученицима и подстиче демократичност.

Час је изведен у кабинету географије, где су ученици имали прилику да упознају наставницу географије Радмилу Габоров.

Часу присуствовала педагог школе Олгица Демић.

Час реализовали: наставница Радмила Габоров, учитељица Бранка Вујиновић и учитељ Милан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иновативно подучавање за целоживотно инспирисано функционално учење – “IT4Life”

 

17.04.2018. године, одржана је радионица за учитеље. Циљ радионице био је презентовање и коришћење стечених знања о методама, техникама, стиловима учења и подучавања и њиховој примени кроз IKT у настави, кроз осмишљену радионицу на којој су учитељи активно учествовали у сврху унапређења наставе и праксе.

Радионицу водили: наставница Марија Давидовић и учитељ Милан Филиповац

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahoot! КВИЗ У 4-1

У оквиру Еразмус + пројекта, колега Милан Филиповац је 22.05.2018.год. у одељењу 4-1 одржао час користећи Каhoot апликацију.

Ово је један од предлога како се математички садржаји могу учинити интересантним кроз корелацију са српским језиком и ликовном културом.

Квиз је један од увек добродошлих начина да се обнови, утврди и примени стечено знање.

Дат је пример квиза у Каhoot! програму, какав учитељи могу припремити за своје одељење и наравно оно што му даје предност у односу на квизове кроз презентацију је статистичка евалуација као повратна информација како за ученике тако и за наставника који може оценити рад сваког ученика, као и чињеница да се час може одржати ван дигиталне учионице јер је као подршка у раду довољно да ученици поседују било који смарт уређај и инернет конекција у учионици.

Ученике је снажно обрадовала и мотивисала форма такмичења и одушевљено су приступили раду. Мене као учитеља обрадовао је садржај, методичко-дидактички исправан и чињеница да није схваћен само као занимљив начин рада који ће обрадовати ђаке. Задаци су били мотивациони, прилагођени остваривању постављених циљева. Градећи речи, користећи разломке открили су понуђену поруку у виду познате мисли, пословице.

Кроз квиз деца су морала да се ослањају на сопствено размишљање, повезивање обрађених садржаја, а не на готова решења. На тај начин је створена могућност за развијање креативног мисаоног процеса.

Био је то један од часова на чијем се крају чују коментари – Већ је крај!? Како је брзо прошао час! Када ћете нам поново то припремити?

Учитељица 4-1

Сунчица Стојковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

it4life

 

 

 

 

Comments are closed.